Blijf gezond - Wandel mee

Zondag 19 mei 2024 

Busreis Sinksentocht 
Vlaams-Brabant Wandelt in Hekelgem 

Vertrekken doen ze vanuit de Cultuurzaal Sanderus, Bellestraat 99 in Affligem. We kunnen kiezen uit 4-7-10-14-18-22-30-39 km.

Sinds 1980 vormen Hekelgem, Essene en Teralfene de fusie gemeente Affligem. Affligem ligt in het noorden van het Pajottenland, tussen Aalst en Brussel. De buurgemeenten zijn Ternat, Liedekerke, Roosdaal, Denderleeuw, Asse en Aalst.
De voornaamste troeven van de streek zijn de Abdij van Affligem en het golvende en bosrijke landschap van dit stukje Pajottenland.

Buurt Abdij van Affligem
Affligem zal nog het meest gekend zijn door zijn bier en de daaraan verbonden abdij.

Bierbrouwen is al geruime tijd overgelaten aan gespecialiseerde brouwerijen. Tijdens de wandeling rond de abdij komen we wel nog wat restanten van hopvelden tegen en er bestaat ook de mogelijkheid om in Erembodegem een hopast te bezoeken. Hopasten worden gebruikt om de hopbelletjes te drogen. De abdij heeft een rijke geschiedenis die bijna 1000 jaar teruggaat.
Het was in 1074 toen zes roofridders besloten hun carrière voort te zetten als monnik.
Het Roofridderspad gaat door donkere bosjes en is ook opgenomen in het wandelparcours.

 Omgeving Bellekouter- Vertrekhal

De vertrekzaal in Hekelgem is nog maar pas gerenoveerd en ook de aangrenzende parking is vergroot. Ze biedt plaats aan een 450 tal wagens.
Vanuit de vertrekzaal vertrekken de kortere wandeling voor rol- en kinderwagens.
Ook het parcours voor de kinderanimatie
verkennen de directe omgeving. Ze passeren de wielerpiste van Affligem en duiken dan het groen in.

 De langeafstandswandelaars wandelen door velden en bosjes naar Erembodegem en verder naar het Kluizenbos met zijn pittoreske Kluiskapel. Het is een boskapel waarrond er in de loop van het jaar heel wat evenementen plaats vinden. Het Kluizenbos wordt ook weer gedeeltelijk doorkruist met een knuppelpad.

Affligem pad Liedekerke- en Hertigembos

Bereikbaar vanuit de rustpost in Sint-Katherina -Lombeek (Ternat). Samen vormen ze een 200 hectare groot bos. Via brede lanen, maar ook langs smalle bospaden doorkruisen we dit natuurgebied. Aan de rand van het bos is de kans groot dat je een opgeschrikt reetje zal kunnen spotten. Pal naast het station van Liedekerke wandelen we door het natuurgebied De Valier. We doorkruisen dit moerassig gebied met vele knotwilgen en weiden over een knuppelpad.
Vanuit deze rustpost kan ook nog door de velden naar het centrum van Sint-Katharina-Lombeek gewandeld worden. Op de terugweg gaan we via een knuppelpad voorbij de watermolen ten Berg. De watermolen is cultureel erfgoed en bestaat al sinds de 15e eeuw.

Kruisborre – Asse-ter-Heide  – Asbeek

Deze mooie stukjes natuur zijn bereikbaar via onze rustpost in Essene.
Dit is het parcours voor wandelaars die van een pittige wandeling met wat hellingen houden.
Als beloning krijgen ze dan op de top een mooi zicht op de typisch Pajotten-landschappen. We wandelen hier ook over het vernieuwde knuppelpad door het Pelinckbos. Als eerbetoon aan de oude spotnaam van de Essenaren vinden we op het dorpsplein een beeld van De Papeter.

Vertrek parking Demervallei 08.00 uur. Terug omstreeks 17.30 uur. Inschrijven doe je door 7euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding  Affligem  en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 10 mei op onze rekening staan.