Zondag 13 juli 2025
38e Zomertocht - 50 km van het Hageland
5 km 9 km 12 km 16 km 21 km 30 km 42 km 46 km 54 km
Dit jaar hebben we gekozen voor rustzalen in Kortrijk-Dutsel en Nieuwrode. We hebben de 50 km iets verhoogt naar 54 km om een ideale voorbereiding op de Dodentocht en de 5 jaar Hagelandse 101+5 of 54+1+5 km aan te bieden. De 42, 46 en 54 km hebben vier of vijf rustposten waar we onze gekende catering aanbieden. Verse soep, broodjes, boterham met kip-kap, taart, koffiekoeken, pannenkoeken…..
Al onze afstanden vanaf 9 km vertrekken via Groenenweg. Dit paadje wordt ook reeds vermeld in de inventaris van de belangrijkste wegen van Gelrode uit 1597. Langs de onverharde weg groeit muizenoor, schapenzuring en rapunzelklokje en halverwege staan twee oude zomereiken als bakens in het landschap. Enkele jaren geleden werd de Cleerenboschvoetweg weer opengesteld als verbinding tussen de Groenenweg en de Donkerstraat. Deze weg (straat) is afgebeeld op de kaart van Villaret (1745-1748) als toegangsweg vanuit Gelrode tot het uitgestrekte akkercomplex ten zuiden van het dorp. We gaan zuidwaarts door het Hellegat, een holleweg die loopt tussen verschillende akkers. We komen op de Hagelandse heuvels, deze vormen een belangrijk natuurgebied in het regionale landschap Noord Hageland.
De 9 km trekt door de Sint-Jobsweg naar Nieuwrode.
De 16 en 21 km gaat via het Sint-Jobspad naar Kortrijk-Dutsel, langs het Wijndomein Graevenberger. Op de zuidflank van de Beninksberg, een van de Diestiaanheuvels, werd in de middeleeuwen al aan wijnbouw gedaan. De omstandigheden voor wijnbouw zijn er dan ook uitstekend: dankzij hun oriëntatie op het zuiden zijn de wijngaarden afgeschermd van de koude noorden- en oostenwinden en de ijzerzandsteenbodem verleent de wijnen een typische smaak. Op het perceel dat in de kadastrale legger van 1840 “Den Graeven Bergen” heet werden er in 1980 opnieuw wijnstokken aangeplant – Müller-Thurgau en Pinot Noir. We gaan verder langs de Blauwmolen naar Kortrijk-Dutsel.
De 30, 42, 46 en 54 km vervolgt na het Hellegat zijn weg over de Beniksberg naar Vlasselaar langs de Hagelandse Vallei Blauwe ruit. Geniet verder onderweg op een bankje aan de bomputten (Engels) – 14 feb 1945. We bereiken onze rustpost in Kortrijk-Dutsel.
Onze Rustpost: Kortrijk-Dutsel is in een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Holsbeek. De deelgemeente bestaat uit het dorp Kortrijk en het gehucht Dutsel.
Onder het ancien régime ( voor de Franse Revolutie van 1789) was Kortrijk een zelfstandige heerlijkheid. Dutsel hing af van de parochie en heerlijkheid van Kortrijk. Juridisch viel het onder de meierij van Lubbeek, in het kwartier van Leuven van het hertogdom Brabant. Zo staan op de Ferrariskaart uit het jaar 1770 het dorp Cortryck en het gehucht Dutsel afgebeeld. Na de Franse invasie werden Kortrijk (toen als Cortryck gespeld en Dutsel (met de spelling Dutzeel) twee aparte gemeenten in het kanton Aarschot van het Dijledepartement. Al in 1820, in de Hollandse periode, werden de twee dorpen opnieuw samengevoegd tot de gemeente Kortrijk-Dutsel
De 21, 42, 46 en 54 km Maken hier een zeer mooie lus, langs de grasweides van Jos Theys Boerderij, Boerderij - Restaurant - Logies, naar het Chartreuzenbos (ook Chartreusebos) dankt zijn naam aan de kartuizer-orde die ontstond in de Chartreuseregio. Vandaag heeft dit bos met fraaie eiken en beuken nog een oppervlakte van 70 hectare, maar het lijdt geen twijfel dat het vroeger veel groter was en de mogelijkheden bood voor een teruggetrokken leven van gebed. We passeren, de kapel Speelberg gebouwd in 1661 en toegewijd aan Onze Lieve-Vrouw van de Speelberg. Oorspronkelijk werd ze opgericht in baksteen en zandsteen; het cement op de muren is van recentere datum, het bed van Napoleon is een herberg waar Napoleon ooit zou overnacht hebben. De man is zowat overal gesignaleerd, wie weet verbleef hij hier ook een nachtje. Mocht hij vandaag nog eens langskomen, dan zou hij kunnen genieten van al het lekkers dat dit restaurant te bieden heeft. Langs “de Toegang Natuur-Oase Chartreu-ZEN-bos” met houten boogconstructie en labyrint dalen we verder af naar onze Rustpost.
Na onze Rustpost in Kortrijk-Dutsel kun je niet naast het Galgekapelletje (ook Sint Jozefkapelletje) kijken. Het staat wat hoger te midden van een akker. Precies hier stond ooit een galg. 's Zomers kon de galg zich nog enigszins schuilen onder het bladerdek van de linde-boom, maar in de late herfst en winter moet het gezicht bepaald akelig geweest zijn. Overigens, niet iedereen heeft de omgeving van de galg verlaten: in december 2005 noteerde men het verhaal van een getuige die op een winterse ochtend vijf dansende engelen zag rond een in het zwart geklede figuur. Was het een gehangene of was het de beul? Ook in de fictieve wereld van strips speelt deze plaats een rol. In de 'Prins der Duisternis' (De Rode Ridder, album 43) wordt hier onder leiding van Demoniah een aanval op Horst voorbereid. Het is ook hier dat Demoniah een gevecht aangaat met Gillis. Sint-Pieters-Rode, Kasteel van Horst. Eeuwen lang was het kasteel van Horst onbewoond. Een ideale gelegenheid voor de Rode Ridder om als een soort van kraker avant la lettre beslag te leggen op deze stulp, zij het dan alleen maar in strips. Het omgevende landschap heeft alles om het gedroomde decor te vormen voor boeiende verhalen: heuvels, bossen, smalle weggetjes, pittoreske dorpjes, watertjes her en der, golvende akkers, enkele fraaie boerderijen, zelfs een heuse galg en herbergen waar je van een waar feestmaal kunt genieten.
Het kasteel ondergaat momenteel een grondige restauratie. Deze waterburcht ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn. Het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, is de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen. Rondom het kasteel strekt zich een prachtig kasteeldomein uit, dat eigendom is van Agentschap voor Natuur en Bos. Door het Kasteelbos bereiken we Nieuwrode, onze volgende rustpost.
De 42, 46 en 54 km maken hier een lus over de Houwaartseberg, langs de Reuze Houwaartse wijnbank en de wijngaarden.
Onze Rustpost: Nieuwrode is een deelgemeente van de gemeente Holsbeek, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant. Nieuwrode was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.Het dorp is ontstaan in de 12e eeuw. De eerste kerk of kapel werd gebouwd in het domein van de heren van Schoonhoven. De parochie Nieuwrode was tot 1239 een quarta capella van de moederkerk van Sint Pieters-Rode.
Vanaf Nieuwrode, na de nodige energie bijgetankt te hebben in onze rustpost trekken we via de Nieuwrodense velden naar onze startzaal in Gelrode. De 30, 42, 46 en 54 km maken nog een mooie wandeling door het Kloesebos De belangrijkste natuurwaarden in Aarschot treffen we aan in het complex ’s Hertogenheide, Schaapsvijver en Kloesebos. Inheemse boomsoorten, open plekken heide, diverse diersoorten,… deze groene oase heeft een enorme biodiversiteit. Vroeger was dit waarschijnlijk grotendeels heidegebied. De resterende open plekken zijn nu volledig aan het dichtgroeien, waardoor over grote delen van het terrein een arm zuur eikenbos is ontstaan. In een gezond en interessant bosbestand is er ruimte voor bosranden en open plekken. Dit is interessant voor tal van plant- en diersoorten die anders in het donkere eentonige bos niet kunnen voorkomen. Vlinders bijvoorbeeld hebben nood aan zonnige plekken met sterk bloeiende struiken. Omdat het zaad van heide tot 100 jaar in de bodem kan blijven, vinden we op de open plekken in het Kloesebos heide terug.
De pannenkoeken wachten op ons in de startzaal. Enkel zij die de 54 km nog willen en kunnen doen wacht hun nog een kleine 8 km.
Startplaats:
OC Strooiendorp,
Rillaarsebaan 134,
3200 Gelrode
Starturen: 06.00-15.00
Laatste aankomstuur: 18.00