Blijf gezond - Wandel mee

Zondag 2 maart 2025

51e Mars der Zuiderkempen

Startlocatie: Parochiezaal Sint- Norbertus, Blauberg 21, 2230 Herselt

Na bijna 50 jaar te zijn vertrokken in Aarschot en Langdorp, de Parel van de Zuiderkempen, hebben we net zoals vorig jaar gekozen om te vertrekken in ons buurdorp Blauberg. Blauberg is een gehucht van de gemeente Herselt en ligt midden in het natuurgebied De Merode. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze parcours nog meer door de natuur te laten lopen van de Zuiderkempen. Nu met rustpost in Veerle-Heide, waar we een ander deel van de Merodebossen doorkruisen.

Al onze afstanden blijven in het natuurgebied de Merode. Dit ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en heeft een rijke adellijke en literaire geschiedenis. Het omvat vier bosrijke gebieden in het zuidoosten van Antwerpen: Sterschotsbos, Hertberg, Varenbroek en Helschot.

Mars der Zuiderkempen bosDit prachtige landschap inspireerde de schrijver Alfons Jozef de Ridder voor zijn pseudoniem Willem Elsschot. De bosrijke gebieden zijn ideaal om in te wandelen. Je ontdekt er bovendien talloze planten en dieren. We komen in het natuurgebied Averbode Bos & Heide.  Struikhei, pilzegge en liggende vleugeltjesbloem. Ook de nachtzwaluw vindt hier een ideaal leefgebied. 

De 27 en 32 km wandelen via natuurgebied Kolkensvijver, in de volksmond ‘de Vetwei’ genoemd ,en dat ligt in Wolfsdonk. Het was wellicht de laatste ‘gemene’ weide uit de regio. In vervlogen tijden zetten boeren hun vee samen in een gemeenschappelijke weide, tegen betaling per dier. Deze praktijk kwam vaker voor in het Hageland en de Kempen bij kleine boeren en vooral bij dagloners en arbeiders die zelf geen of niet voldoende grond bezaten om hun dieren te laten grazen. Het ligt strategisch tussen natuurgebieden Langdonken en Averbode Bos en Heide De vallei van de Kalsterloop is een mooi natuurrijk verbindingsgebied tussen deze twee natuurparels.

We wandelen langs het idyllische ven 'De Rode Vis'. Al op het einde van 18de eeuw werd de plas ingetekend door graaf Ferraris op zijn bekende kaarten voor de Oostenrijkse genie. Het moet dan blijkbaar ook al tussen bos gelegen hebben. Wat je vandaag ziet is dankzij het werk van het Agentschap Natuur en Bos (AGB) tot stand gekomen. In de jaren 1980 werd het ven gekuist waarbij de ondoordringbare leemlaag op de bodem beschadigd werd tot een 'vergiet'. Dat is hersteld en we hebben nu een prachtig biotoop voor amfibieën, libellen en waterplanten zoals de waterlelie. Rond de vijver is een brede strook waarop de struikheide en pijpenstrootje opschiet. Langs de oever staan enkele banken om gezellig te verpozen.

De kortere afstanden vertrekken direct langs het mooie Provinciaal Groendomein Hertberg en het Bosreservaat Elsschot.

Hertberg is een eindeloos lijkend gebied van bos en natuur, gelegen in een regio waar drie provincies mekaar raken. Het gebied baadt in een prinselijke sfeer. Tot 2004 was Hertberg een onderdeel van de uitgestrekte eigendommen van de prins de Merode. Hertberg bestaat voornamelijk uit een monocultuur van naaldbossen, maar wordt via inrichting en beheer geleidelijk omgevormd naar een gevarieerd gebied met loofbos, naaldbos, heide, duin, ven en overgangssituaties. Zo werden onder andere open plekken gecreëerd waar heide zich kan ontwikkelen en ook de vennen werden hersteld. De boom die het uitzicht bepaald is de 'grove den'.

Op weg naar onze rustpost, alle afstanden vanaf 9 km: Veerle-Heide.

Geniet onderweg van langgestrekte hoeves, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met getande baksteenfries en steekboogvormige muuropeningen, beluikte vensters met arduinen lekdrempels, stalling met steekboogpoort en rechthoekige muuropeningen onder meer laadluik. Let op het recent aanbouwsel. Je ziet oude hoeves onder een zadeldak

Veerle-Heide is een dorp in de Antwerpse gemeente Laakdal, gelegen ten zuiden van het dorp Veerle.

WerkmanskerkVeerle-Heide ontstond als ontginningsgehucht in de 19e eeuw en in de loop van de 20e eeuw groeide het uit tot een dorp. In de jaren '60 van de 20e eeuw werd het een zelfstandige parochie en in 1967-1969 werd een kerk gebouwd: Sint-Jozef Werkmankerk              

In het dorpsparkje van Veerle-Heide staat een standbeeld De Waleman, geheten als eerbetoon aan de arbeiders uit deze streek die vroeger in Wallonië gingen werken als seizoenarbeiders.

 

Via het Klompenmuseum en het natuurreservaat Bos en Heide Averbode bereiken we ons einddoel Blauberg.

Ooit vormde Laakdal het mekka van de Kempense klompennijverheid. In het Klompenmuseum in Afspanning Den Eik herleeft dit oude ambacht via boeiende tentoonstellingen en demonstraties. De uitgebreide collectie vertelt de geschiedenis van de klompenmakerij. Daarnaast toont een klompenmaker je live alle knepen van het vak.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg, Herselt.
Geniet nog van de georiënteerde, neogotische kerk, eertijds omgeven door linden en een omhaagd kerkhof, heden omgeven door geplaveid plein. Ter ere van de schrijver Willem Elsschot (1882-1960) die een deel van zijn jeugd hier doorbracht en zijn pseudoniem ontleende aan Helschot, een moerassig natuurgebied in de omgeving, werd ten zuiden van de kerk in 1990 een beeld opgericht, dat werd gestolen in 1998.

Geniet nog van onze soep op grootmoederswijze en onze à la minute gebakken pannenkoeken.

Onze parcoursbouwers hebben weer hun best gedaan om jullie door de mooiste natuur, rustige paadjes, onverharde wegen +75%,  te leiden. En hebben omleidingen voorzien langs de ondergelopen stukken. Aan jullie om ervan te genieten.
Leden van WSC Langdorp mogen gratis komen wandelen.

Afstanden

5 km

9  km

13 km

15 km

19km

22 km

27 km

32 km

 

 

  •  Minstens één parcours geschikt voor kinderwagens
  •  Minstens één parcours geschikt voor rolstoelen

Startplaats

Parochiezaal Sint-Norbertus,  Blauberg 212230 Herselt

Starturen

07.00-15.00u Laatste aankomstuur 17.00u

Deze tocht telt mee in het clubkampioenschap,  Aantal punten: 2