Blijf gezond - Wandel mee

 Zondag 10 augustus 2025

Busreis naar Zillebeke

 Wandelclub ‘Nooit Moe Boezinge’vzw organiseert er hun ‘Door bos en natuur in Zillebeke’ wandeling. Vertrekken doen ze vanuit OC In ’t Riet Seelbachdreef 4 Ieper – Zillebeke. We kunnen kiezen uit 6 -12-18-24-30 km.
We ontvingen onderstaande beschrijving van hun tocht.

Beste wandelvrienden

We zijn verheugd u op onze wandeltocht ‘Door bos en natuur in Zillebeke’, onze Bonustocht te mogen verwelkomen.  Onze parkoers zijn nog niet volledig uitgetekend.  We organiseren enkele weken daarvoor nog een kermiswandeling, waar we nu intens aan werken.

We kunnen u wel al meedelen dat we traditioneel starten vanuit het ontmoetingscentrum In ’t Riet te Zillebeke (deelgemeente van stad Ieper), gelegen aan Zillebekevijver en vlakbij natuurreservaat De Verdronken Weiden.  Vanuit die groene locatie trekken we door bos en natuurgebieden, in bijzonder via het provinciaal domein De Palingbeek (een aaneensluiting van verschillende bos- en natuurgebieden) naar het kleine dorpscentrum van Hollebeke, waar onze centrale rustpost is gelegen.  Alle grotere afstanden verkennen van hier uit nog meer natuur, richting Zandvoorde (een deelgemeente van buurgemeente Zonnebeke) voor een extra rustpost en bijkomende lussen langs landelijke wegen en in de gewezen OCMW-bossen, die in erfpacht werden overgedragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Hierbij vindt u een beschrijving van de bijzonderste bezienswaardigheden van onze groene wandeling, waar de stille getuigen van De Groote Oorlog nooit ver weg zijn.  Hieruit kunt u voldoende info oppikken om het enthousiasme van uw wandelaars aan te wakkeren.

PS : bijkomende info over onze club en onze werking vind je op onze website www.nooit-moe.be

Zillebeke werd voor het eerst vermeld in 1102, als Selebecka. De Bisschop van Terwaan verleende toen het patronaatsrecht van de parochie aan de Abdij van Voormezele. In 1270 kwam de Cisterciënzerabdij van Esen naar het Hof Hemelsdale te Zillebeke, om in 1295 naar Werken te verhuizen. Tot Zillebeke behoorde ook de heerlijkheid Bellewaerde.

In de omgeving van Zillebeke lagen een aantal kastelen, zoals Kasteel 't Hooge, en verderop langs de Meensestraat het kasteel Beukenhorst, na de Eerste Wereldoorlog herbouwd als Huize Zandberg en sedert de jaren '50 van de 20e eeuw bekend als Catalunya. Verder lag het kasteel Kerskenshove aan de Rijselse Weg. Dit werd na de Eerste Wereldoorlog niet meer herbouwd, maar op deze plaats ligt nu het Bedford House Cemetery.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd rond Zillebeke, vooral bij 't Hooge, hevig gevochten. Oorlogsbegraafplaatsen, bunkers, mijnkraters en dergelijke getuigen hier nog van. Na de oorlog werd het dorp herbouwd.

De gemeente Hollebeke wordt voor het eerst vermeld in 1185. Tot aan de Franse Revolutie was Hollebeke één van de belangrijkste heerlijkheden in de kasselrij Ieper.

Ze behoorde tot 1514 toe aan de familie van Hollebeke. Later volgden onder andere de families van Saintomer en de Buus.

In de 19de en vroege 20ste eeuw lag Hollebeke op het tracé van het kanaal Ieper-Komen. De onstabiele ondergrond in Hollebeke bleek een te groot obstakel voor de afwerking van dit kanaal. In 1893 stortte een tunnel in en in 1913 verzakte de Sint-Elooisbrug. Tijdens de eerste wereldoorlog lag Hollebeke pal op de frontlijn. Het dorp werd volledig verwoest. In 1971 werd de gemeente bij Zillebeke gevoegd. Op het gebied van de voormalige kanaalsleuf opende in 1973 het provinciaal domein de Palingbeek zijn deuren.

Zandvoorde is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zonnebeke. Zandvoorde is een land- en tuinbouwdorp, in het golvend landschap in het zuiden van de provincie.

Wandelnetwerk Ieperboog : Wie eenmaal geproefd heeft van de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom van het bosrijke gebied ten zuiden van Ieper, krijgt er nooit genoeg van. Provinciedomein De Palingbeek, de Verdronken Weiden en Zillebekevijver vormen de basis van het netwerk. Ga op ontdekking en stap door de glooiende landschappen, de weiden, hagen, knotboomrijen, poelen, kleine bosjes, mooie hoeves en de typische dorpen van onze charmante Westhoek.

De Verdronken Weide is een open, laaggelegen vallei gebied van 40 hectare en een echt paradijs voor vogels en natuurliefhebbers. In de 13de en 14de eeuw ontwikkelde zich hier de Sint-Michielsparochie. Vanaf de 16de eeuw werd het gebied bij oorlogsbedreiging onder water gezet.  Van 1992 tot 1996 werd de Verdronken Weide ingericht als spaarbekken voor drinkwaterproductie en als wachtbekken tegen wateroverlast. Het overtollige water van de Bollaertbeek kan er een tijdje rusten vooraleer het naar de Ijzer en de zee vloeit.  Samen met het water uit Dikkebus- en Zillebekevijver is de voorraad nu voldoende groot om er het hele jaar door drinkwater uit te filteren.

De Zillebekevijver is 28 hectare groot en ligt net ten westen van het dorpscentrum. De vijver ontstond in de 13de eeuw, toen voor drinkwater, de lakennijverheid en het voeden van de stadsgrachten een aantal vijvers werd aangelegd rond de stad Ieper. In 1217 werden zo vijf vijvers vermeld, waaraan later nog aanpassingen gebeurden. Door afdamming van de vallei van de Zillebeek werd de Zillebekevijver gevormd, die rond 1295 ongeveer zijn huidige vorm kreeg. Naast deze vijver zijn ook nog de Dikkebusvijver en Bellewaerdevijver bewaard gebleven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de vijver vlak tegen de frontlijn van de Ieperboog. Tegenwoordig dient de vijver voor de productie van oppervlaktewater en is het een natuurlandschap dat ook wordt gebruikt voor recreatie.

Provinciedomein De Palingbeek : Op een boogscheut van Ieper, te midden van een glooiend en bosrijk landschap, ligt het provinciedomein de Palingbeek. Poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden, ligweiden of een speelplein wisselen elkaar af. Uitgestrekte bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes.

De Palingbeek is een natuurgebied van meer dan 230 ha groot en ligt een paar kilometer ten zuiden van het dorpscentrum, op de grens met Voormezele en Hollebeke. Het domein ligt rond het oude kanaal Ieper-Komen. De Palingbeek is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland'. Voor meer informatie en duiding over de mooie landschappen, historische gebouwen of gezellige dorpen, kan je langsgaan bij het bezoekerscentrum De Palingbeek.

Golfclub De Palingbeek is een Belgische golfclub. De golfbaan ligt tussen de historische stad Ieper en de Franse grens. In september 1990 is de Engelse golfbaanarchitect Harold J. Baker begonnen met de aanleg van de golfbaan. Er werd een deel van het domein gebruikt, een ander deel is landbouwgrond. De eerste 9 holes zijn open sinds 17 mei 1992. De hele 18 holesbaan is bespeelbaar sinds 1 juli 1992.

Gasthuisbossen2De Gasthuisbossen liggen ten zuiden van Ieper. Ze vormen een verzameling bossen die vroeger toebehoorden aan de voorloper van het Ieperse OCMW. Samen vormen ze een gebied van 230 hectare. De Gasthuisbossenwandelroute leidt ons door de drie bosdomeinen Het Zwarte Leen, Groenenburg en Zandvoordebos en laat ons genieten van een even gevarieerd als fascinerend landschap. 

De Gasthuisbossen zijn een provinciaal domein in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De bossen bestaan uit een aantal bosdomeinen ten zuidoosten van de stad Ieper. Ze liggen op de heuvelkam van de Ieperboog, op de waterscheidingslijn van de IJzer en de Leie. De totale oppervlakte is meer dan 200 ha. De Gasthuisbossen zijn Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland' (BE2500003).

Het gebied telt een zevental bossen, namelijk Drie Blotenbos of Hoge Netelaar of Hogebos, Godtschalckbos, Groenenburg, Huikerbossen, Papenelst of Twaalf Gemeten, Zandvoordebos en het Zwarte Leen. In de omgeving van de Gasthuisbossen liggen nog meer bossen, waaronder het Polygoonbos in het noordoosten en de bossen van het domein Palingbeek in het zuiden.

Tot de middeleeuwen was heel de regio een bebost, dunbevolkt gebied. Ook in de middeleeuwen, een bloeiperiode voor de stad Ieper, bleef het gebied sterk bebost. De stad telde rond de 13de eeuw verschillende liefdadigheidsinstellingen, zoals het Sint-Jansgodshuis, het Bellegodshuis en het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis. Door schenkingen kwamen deze instellingen in het bezit van verschillende gronden ten zuiden van de stad, waaronder de bosgronden. Veel van deze bossen bleven de volgende eeuwen bewaard en bleven in handen van de gasthuizen. Na de Franse Revolutie bleven verschillende bossen gespaard van onteigening en verkoop.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het gebied pal op het front van de Ieperboog. In het gebied lagen onder meer Hill 60 en Hill 62. De geallieerden noemden het 'Shrewsbury Forest'. Bij de langdurige gevechten raakten de bossen helemaal verwoest. In de jaren 1920 werden veel bossen opnieuw aangeplant, maar ze bleven beperkt toegankelijk voor het publiek.

De bossen bleven eigendom van het OCMW, de historische erfgenaam van de vroegere gods- en gasthuizen. In 1996 nam de provincie West-Vlaanderen de bossen in erfpacht, ontwikkelde het gebied tot een provinciaal domein en stelde het open voor het publiek.

Vertrek: Parking Demervallei 07.30 uur. Terug omstreeks 18.30 uur. Inschrijven doe je door 7euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Zillebeke en de naam van de deelnemers.  Het bedrag moet voor 1 augustus op onze rekening staan.