Blijf gezond - Wandel mee

Zondag 27 april 2025

Vlaanderen Wandelt Vlaams-Brabant

De Toekers Bunsbeek organiseren er hun Vlaanderen Wandelt Vlaams-Brabant.
Vertrekken doen ze aan de Evenementenhal Hangaar 44, Steenbergestraat 44 in 3380 Glabbeek.

We ontvingen onderstaande beschrijving van hun parcoursen. Aan u om te kiezen.
Wij betalen voor u de inschrijving en een basisconsumptie er bovenop.

Glabbeek.   
Glabbeek, beste gemeente van Vlaanderen (poll HLN2024) staat bekend als een bloesemgemeente dankzij de uitgestrekte fruitteelt in alle deelgemeenten. In de lente van 15 april tot en met 15 mei transformeren de talloze boomgaarden het landschap in een zee van bloesems. Glabbeeks inzet voor behoud en de promotie van haar fruitteelt en natuurlijke schoonheid maakt het een ideale bestemming voor de liefhebber van bloesems en natuurwandelingen.

Wandeling 4 km binnen Glabbeek : volledig verharde route. 
Ideale route voor de kinderwagen. Via de Pamelenstraat, Meenselbeekstraat en de Tiensesteenweg kom je in het bedrijvencentrum in de Craenenbroekstraat waar je de Glabbeekse fruitveiling, opgericht in 1946, kan bewonderen. In 2023 was er een fusie met Bel’Orta. De fruitteelt en -handel is dus een belangrijke economische activiteit in onze gemeente. De vestiging in Glabbeek is goed voor 70.000 ton appelen en peren op jaarbasis. Vergeet ook vooral de Sint-Niklaaskerk van Glabbeek niet te bewonderen. Binnenkort wordt deze kerk omgebouwd tot moderne appartementen.                                                      

Wandeling 6 km. :
Deze afstand brengt je langs de Kapel van de Heinkensberg. De kapel is toegewijd aan O.L.Vrouw, Troosteres der Bedrukten. De mooie glasramen stellen het leven van O.L.Vrouw voor. Deze kapel is zeer bekend en wordt regelmatig voor het publiek geopend. Jaarlijks op 15 augustus gaat er een processie met o.a. het beeldje van de kerk van Wever naar de kapel en terug. Na de kapel volg je een steile afdaling richting Torenstraat en kom je voorbij de St-Antoniuskerk met een neoromaanse architectuur en een achthoekige torenspits.       

 Wandeling 8 km.:   
Deze afstand volgt dezelfde route als de 6 km met een ommetje richting visvijvers Het Windmoleke. Doorheen de natuur van de fruitbomen is het genieten van het Hagelands gevoel. De bloesems spreken voor zich eind april. Deze brengt je ook naar een mooie steile helling met aan de ene zijde het Hulsbos en de andere zijde de rustige omgeving met vele mooie voortuinen. Wil je een authentiek café ontdekken, hou dan even halt in café Vidange, nostalgie ten top. Geopend vanaf 13h. 

Wandeling 10 km lus in Kapellen :   
Bezoek het parochiehuis en Kerk van Kapellen in al zijn pracht. Niet voor niets noemen ze deze kerk de Kathedraal van het Hageland, mede door de imposante dreef voor de kerk. In dit pittig dorpje vindt je enkele dorpswoningen, net naast de kerk, uit de 2e helft van de 18e eeuw. Verder op je route ontdek je een weiland met 13 opmerkelijke knotbomen. Hierna kom je terecht in buurgemeente Kortenaken waar je in deelgemeente Kersbeek-Miskom langs 2 kerken wandelt, met name de Sint-Servatiuskerk met gotisch koor en neo-classistische toren. Echter werd deze kerk gesloten in 2019 wegens instortingsgevaar. De Sint-Germanuskerk in Miskom is omgevormd tot kapel en gedeeltelijk omgevormd tot museum voor volksdevotie. Onderweg passeer je eveneens het park en kasteel van Kersbeek. Op je terugweg kan je even verpozen aan de speeltuin met picknick tafels.          

Wandeling 10 km deelgemeente Wever.:
Deze afstand volgt dezelfde route als de 8 km met een uitbreiding richting Tienen. Richting Tienen kan je de Tiense velden met suikerbieten bewonderen. Deze worden gezaaid tussen half maart en half april en worden grotendeels geoogst tussen half september en half november. Eveneens passeer je het Hulsbos en het authentieke nostalgische café Vidange.

Wandeling 13 km naar meerdere deelgemeenten:   
De wandeling voert je door Glabbeek en deelgemeenten Zuurbemde, Attenrode en Kapellen. In Attenrode ontdek je het kasteel de l’Escaille met een mooie moerascypres, mooie oude magnolia en tussen de parkbomen een tulpenboom. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door leden van de familie de l’Escaille. Ontdek langs deze route ook de barokkapel naast het kasteel, in 2016 geschonken aan de gemeente door jonkheer de l’Escaille, de pastorie daterend van 1781, de parochiekerk St.Andreas en nadien te Kapellen het parochiehuis en de Kerk van Kapellen in al zijn pracht. Niet voor niets noemen ze deze kerk de Kathedraal van het Hageland mede door de imposante dreef voor de kerk. In dit pittig dorpje vindt je enkele dorpswoningen net naast de kerk uit de 2e helft van de 18e eeuw. Verder op je route ontdek je een weiland met 13 opmerkelijke knotbomen. Verderop kom je in het centrum van Glabbeek terecht met zijn parochiekerk St.Catharina en eveneens dorpswoningen daterend van de jaren 1700. Na 9 km ontdek je het kasteel en park de la Coste in de Velpevallei te Zuurbemde.

Wandeling 21 km.: 
Deze wandeling voert je doorheen de fruitbomen met de witte bloesems van bijna alle deelgemeenten van Glabbeek. Onderweg kom je een korte maar pittige kuitenbijter tegen in het Hulsbos met aan de andere zijde mooi aangelegde tuintjes. Genieten is de boodschap. Ook hier passeer je terug Café Vidange met zijn nostalgische inrichting.                           

Wandeling 34 km.:   
De stevige stappers onder ons kunnen de uitdaging aan gaan om alle grenzen en daarbuiten op te zoeken. Verken alle deelgemeenten en neem een stuk van de buurgemeenten Kortenaken en Tienen mee. Je hebt hiermee een groot gedeelte van het bloesemrijke Hageland doorkruist.